Ce este polenizarea?
Polenizarea este transmiterea polenului către organele feminine ale unei plante (stigmatul în cazul florilor). Polenul este produs de organele masculine ale unei plante (staminele din flori) și conține informațiile genetice necesare pentru reproducerea plantei. Polenul poate fi transferat către organele feminine ale aceleiași plante (autopolenizare) sau ale unei alte plante din aceeași specie (polenizare încrucișată). Ca urmare a polenizării, plantele produc semințe. Polenul poate fi dispersat de vânt, apă și de insecte polenizatoare, cum ar fi albinele.
De ce este importantă polenizarea?
Multe specii de plante depind de insecte în special de albine, pentru a transfera polenul în timp ce se hrănesc. Plantele atrag polenizatorii în diferite moduri, oferindu-le polen sau nectar și ghidându-i spre floare cu ajutorul mirosului și al indicilor vizuale. Acest lucru a dus la relații puternice între plante și albine care le polenizează.
Se estimează că 65% din toate plantele cu flori și unele plante cu semințe (de exemplu, cicadele și pinii) au nevoie de insecte pentru polenizare. Acest procent este chiar mai mare în cazul culturilor importante din punct de vedere economic care furnizează fructe, legume, fibre textile și produse medicinale.