Nectarul pentru albine
Nectarul este un lichid bogat în zahăr produs de plante în glandele numite nectarine în interiorul florilor, cu care atrage insecte si animale polenizatoare.
Printre polenizatorii obișnuiți care consumă nectar se numără țânțarii, colibri, viespile, albinele, fluturii, moliile și liliecii.
Nectarul joacă un rol important în evoluția speciilor care consumă nectar.
În timpul perioadei active, abundența hranei este baza tuturor activităților din interiorul și din afara stupului, inclusiv a reproducerii.
Pentru hrană, albinele folosesc nectarul și mierea pentru a-și satisface nevoile de energie, polenul pentru a-și satisface nevoile de proteine, precum și apa care este esențială pentru viață.
NECTARUL
Acesta este produsul glucidic al țesuturilor secretoare ale florilor și se găsește în concentrații diferite în funcție de specia de plantă, temperatură și umiditate.
Albinele sunt atrase de o concentrație de carbohidrați de aproximativ 50%.
Producția de nectar depinde de tipul de miere, de stadiul de înflorire, de poziția florii pe tulpină, de compoziția și conținutul de umiditate al solului, de lumină, de vânt, de precipitații și de temperatura atmosferică.
Secreția optimă de nectar are loc la 20-30°C, începe la 10°C și se oprește la 35°C.
O umiditate favorabilă pentru secreția de nectar este de 65-75%.
Consumul mierii de albine nu reprezintă o problemă pentru albine în perioada activă, dar în perioada iernii, dacă se regăsește în dieta albinelor, provoacă otrăvire, ceea ce duce la o mortalitate semnificativă.
Nectarul este colectat de albine cu ajutorul trompei și depozitat în celulele pieptenilor de către o altă albină care îl ia de la culegător sau de către albina care l-a colectat, în cazul unei recolte mari.
Carbohidrații, în special carbohidrații simpli (zaharoză, glucoză și fructoză), reprezintă cea mai mare parte din compoziția chimică a nectarului.
Restul substanțelor, cum ar fi proteinele, acizii organici, vitaminele, enzimele și sărurile minerale, care se găsesc în proporții mici, conferă nectarului și mierii valoarea lor biologică.
Nectarul este transformat în miere prin procese fizice și chimice. Din punct de vedere biochimic, nectarul este transformat în miere prin descompunerea zaharozei în fructoză și glucoză de către o enzimă numită invertază, care este secretată de albinele de peste 21 de zile.