Propolis
Propolis
Propolisul este un amestec miraculos alcătuit din aproximativ 200 de substanțe diferite. Principalele sale ingrediente sunt: balsamuri (50-60%), ceară (10-30%), rășini, uleiuri esențiale, polen, vitamine și oligoelemente.
Albinele colectează această substanță miraculoasă în principal din mugurii de mesteacăn și de plop.
Propolisul are un efect benefic asupra organismului. Consumul zilnic conferă forță și prospețime. Extractul alcoolic de picături de propolis este cel mai cunoscut și este cea mai versatilă formă de propolis. Nu are efecte nocive atunci când este consumat pe o perioadă lungă de timp.
Propolisul, este o substanță lipicioasă, rășinoasă, folosită de albine în stup ca lipici sau ca material de etanșare. Cea mai veche utilizare a sa datează de la Aristotel, care o folosea în medicină și o numea „lacrima copacilor”. Această substanță miraculoasă este extrasă de albine din secrețiile lipicioase ale mugurilor de copac și este folosită pentru a sigila golurile din stup, protejând colonia de bacteriile invadatoare și de alți agenți patogeni. . Acesta este motivul pentru care propolisul este folosit pentru a proteja împotriva epidemiilor și a bolilor. În stup, cadavrele animalelor invazive mai mari (șoareci, molii cu cap de mort) sunt acoperite cu balsam de propolis după ce sunt omorâte de albine pentru a se asigura că nu încep să se descompună. Aceste animale sunt prea mari pentru ca albinele să le scoată din stup și reprezintă o modalitate bună de a se proteja împotriva infecțiilor. Apicultorul îndepărtează aceste carcase primăvara, la prima deschidere a stupului. Egiptenii antici foloseau, de asemenea, acest material pentru mumificare. Este, de asemenea, utilizat ca și conservant.
Seva folosită ca bază pentru picătura de propolis este colectată de albine la aproximativ 20 de grade Celsius, între orele 10 și 12.
Efecte benefice in tratarea bolilor:
Afecțiuni gastrointestinale (stomac, colită, ulcer duodenal, afecțiuni biliare, balonări frecvente, diaree, dureri de stomac)Hipertensiune arterială
Dureri reumatice
Dureri de gât, amigdalită, răceală
Boală de prostată, afecțiuni renale
Boli cardiace și vasculare
Oboseală fizică, psihică, epuizare nervoasă (menopauză, tulburări de somn, febră musculară)
Efecte benefice in tratarea afectiunilor externe
Pentru diferite afecțiuni ale pielii eczeme, infecții fungice, ulcere, psoriazis, arsuri, răni, acnee, herpes, se recomandă aplicarea după o curățare temeinică a pielii.
Pentru rănile deschise, absorbante, se recomandă utilizarea unui balsam. Acest lucru va ajuta rănile să se vindece mai repede și cu mai puține cicatrici.
În caz de durere de dinți, gingivită, afta, zona afectată trebuie periat de mai multe ori pe zi pentru a ameliora rapid durerea.