Polen

Polen

Polen

Ce este polenul și ce rol joacă acesta în viața albinelor?
Polenul este colectarea de către albine a boabelor de polen de la diferite plante. Albinele lucrătoare se deplasează de la o floare la alta pentru a colecta polen în „coșurile” lor.  Albinele își lipesc grăunțele de polen de picioare pentru ca acestea să nu cadă în timpul zborului.

De obicei, albinele colectează întotdeauna mai mult polen decât are nevoie colonia, așa că apicultorii folosesc un instrument special pentru a „șterge” polenul de pe picioarele albinelor atunci când acestea intră în stup. Așadar, polenul brut pe care îl cumpărați provine direct din „stupul” albinelor.
Polenul este una dintre principalele surse de hrană ale albinelor, asigurându-le proteine, vitamine și oligoelemente adecvate. Deși nectarul și mierea furnizează carbohidrații de care albinele au nevoie pentru energie, acestea nu reprezintă o hrană completă pentru ele, motiv pentru care au nevoie de polen.

 

Polenul crud conține toate vitaminele cunoscute de om, fiind deosebit de bogată în acid pantotenic vitamina B5, vitaminele B2 și B3. De asemenea, conține peste 25 de oligoelemente, acoperind necesarul zilnic de oligoelemente al mamiferelor.
Cu toate acestea, necesarul uman de calciu și magneziu nu poate fi acoperit de această concentrație.

Efectele benefice ale polenului asupra organismului uman

Gama largă de proprietăți detoxifiante și vindecătoare ale polenului este cunoscută de mulți ani și este folosită în multe domenii, ca remediu natural pentru următoarele afecțiuni:

anemie
reglarea tensiunii arteriale
colesterol ridicat
oboseală
infertilitate
impotență
probleme de prostată
circulația sângelui
vene varicoase
reducerea zahărului din sânge
osteoporoză
pietre la ficat și la vezica biliară
tractul urinar și funcția renală
reglarea digestiei și a funcțiilor intestinale
suport imunitar
probleme de greutate
întărirea sistemului nervos
scleroză multiplă
recuperarea după o intervenție chirurgicală