Miere poliflora

Miere poliflora

Mierea polifloră conține nectaruri diferite, aceasta are adesea o culoare chihlimbarie medie sau are reflexii mai închise, brun-roșcate, dar aceasta nu este o regulă. În ceea ce privește gustul, acestea tind să aibă o aromă mai puternică, din acest motiv unii preferă soiurile monoflorale cu gust mai blând.

Efecte asupra sănătății

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale mierii poliflorale?
Mierea, în general, are proprietăți similare, dar fiecare nectar din compoziția sa aduce cu sine elemente cu o acțiune terapeutică unică, caracteristică plantei de origine, ceea ce face din mierea poliflorală o opțiune delicioasă și, uneori, mai sănătoasă decât varietățile monoflorale. Iată 7 proprietăți, beneficii minunate ale mierii poliflorale:

1) Tonică și hrănitoare. Se consideră că mierea poliflorală oferă o gamă mai largă de nutrienți și alte elemente biologic active decat mierea monoflorală din cauza varietății de tipuri de nectar din compoziția sa. Mierea poliflorală este o sursă de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B și vitamina C, potasiu, calciu, fier, fosfor, dar și alte elemente cu valoare nutritivă, cum ar fi particule de polen, enzime, aminoacizi etc. Mierea crudă, neprocesată și neîncălzită este bună pentru nivelul scăzut de zahăr din sânge, nivelul scăzut de energie și oboseală.

2) Proprietăți puternice de stimulare a imunității. Bogată în diferite tipuri de polen, mierea poliflorală prezintă o activitate imuno-modulatoare, mai exact stimulează sistemul imunitar să răspundă mai bine la infecții și boli. Polenul face acest lucru prin creșterea conținutului de vitamina C. Cu toate acestea, alți antioxidanți și elementele antibacteriene din mierea polifloră contribuie, de asemenea, la un sistem imunitar mai puternic și la o sănătate mai bună.

Dar polenul de plante este, de asemenea, o sursă de reacții alergice. Dacă aveți alergii multiple la polen, evitați mierea polifloră, deoarece nu știți niciodată cu adevărat ce tipuri de polen conțin. Dacă sunteți alergic la albine, atunci este recomandat să evitați tot ceea ce produc acestea (miere, propolis, jeleu regal, pâine de albine).

3) Vindecarea rănilor și alte beneficii pentru piele. Elementele antibacteriene din mierea polifloră (antisepticul peroxid de hidrogen) și caracteristicile (pH-ul acid, conținutul scăzut de umiditate, zaharurile naturale) îi conferă beneficii de vindecare a rănilor. Folosirea ei ca mască naturală pentru față poate ajuta la reducerea acneei, hrănește pielea și îi conferă o strălucire naturală.

4) Bun pentru răceală, gripă și alte infecții respiratorii. mierea, în general, are proprietăți antibacteriene naturale, antiseptice și chiar antibiotice, ajutând la reducerea numărului de bacterii. Combinată cu efectul său tonic, de întărire și cu proprietățile de stimulare a imunității, se poate dovedi un aliat de nădejde pentru tratamentul infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răceala, gripa, sinuzita, bronșita etc.

5) Remediu natural pentru tuse și dureri de gât. Consumul de miere crudă ajută la formarea unei bariere protectoare peste mucoasa gâtului, prevenind inflamațiile ulterioare și reducând iritațiile existente. Acest lucru ajută la calmarea durerilor de gât și calmează tusea. Cu toate acestea, pentru a-și produce beneficiile, mierea trebuie să fie crudă, neprelucrată și neîncălzită. Acest lucru înseamnă că, dacă am adăugat-o în ceai, trebuie să lăsăm mai întâi ceaiul să se răcească la temperatura camerei, deoarece căldura distruge proprietățile benefice ale mierii în general.

6) Bună pentru gastrită și tulburări de stomac. Consumul de miere crudă, inclusiv cea polifloră, ajută la calmarea tulburărilor de stomac și ameliorează iritarea mucoasei stomacale, putând contribui la ameliorarea gastritei. Zaharurile naturale din mierea polifloră se laudă cu proprietăți prebiotice ușoare, ajutând la îmbunătățirea timpului de tranzit și la reglarea digestiei. Consumul mierii este bun și pentru constipație și, într-adevăr, unele persoane raportează că se confruntă cu diaree dacă mănâncă prea mult, dovadă că stimulează tranzitul.

7) Mai bogată în antioxidanți. În general, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât mai mulți pigmenți conține mierea, iar mulți pigmenți naturali exercită și efecte antioxidante. S-a constatat că varietățile poliflorale au o acțiune antioxidantă mai puternică decât mierea monoflorală deschisă la culoare, dar nu neapărat cea mai puternică.